Niš

Zašto je dobro da treniram i ko sve može da trenira?

Pol i uzrast nisu ograničenje u ovoj aktivnosti, svi imaju želju da se oprobaju u streljačkom sportu su dobrodošli. Streljaštvo je sport koji razvija koncentraciju, razmišljanje i donošenje pravovremenih odluka koje nisu rezultat žurbe ili ishitrenosti. Razvija pozitivne karakteristike kod pojedinca i odličan je sport za opuštanje. Uz pomoć trenera lako možeš savladati tehniku streljaštva, tako da sprvi susret sa oružjem ne treba da te brine. Od disciplina dostupne su rekreativno gađanje vazdušnom puškom, rekreativno gađanje vazdušnim pištoljem, rekreativno gađanje vazdušnom puškom u biatlon mete, a za ovu aktivnost su potrebne 2 osobe. Iako ovaj sport deluje statično, podrazumeva fizički napor, jer je standardna vazdušna puška teška  oko 5 kilograma, a odelo koje je deo obavezne opreme ima oko 2 kilograma. Ovde je koncentracija i opuštenost mišića od najvećeg značaja i najvažnoiji su za preciznost prilikom gađanja. Tada je potrebno da sve stane, isključe se sve strepnje i obaveze i sve je usmereno na metu. Zahvaljujući ovoj aktivnosti unapredićeš svoju koncentraciju, smirenost i ojačati svoj stav.

Ako želiš da počneš da treniraš u grupi evo ideje:

Dodatne informacije o streljaštvu možeš pronaći na sajtu Streljačkog saveza Srbije, kao i detalje o savezu (Organizacija (serbianshooting.rs)), mnogi klubovi nude dodatne pogodnosti ako je grupa koja vežba gađanje veća. Ako si  iz Beograda, link će te odvesti do dodatnih informacija o Streljačkom Savezu Beograda, ali i nekih zanimljivosti vezanih za ovaj sport (Streljački savez Beograda – Streljački savez Beograda (bgshooting.org.rs)).

Ako želiš da treniraš sama

Ako bi da sama treniraš, odaberi neki od klubova dostupnih u Srbiji i uz pomoć trenera i instruktora savladaj ovu plemenitu veštinu, spisak klubova ćeš pronaći na sledećem linku, (Adresar (serbianshooting.rs))

 • streljaštvo
  Streljaštvo je sport koji razvija koncentraciju, razmišljanje i donošenje pravovremenih odluka koje nisu rezultat žurbe ili ishitrenosti. Razvija pozitivne karakteristike kod pojedinca i odličan je sport za opuštanje
 • Treniraj ples
  Ovo je zdrav i zanimljiv vid akivnosti koji će ti pomoći da ostaneš u formi. Ples poboljšava rad srca, koordinaciju, držanje, jača tonus mišića, pozitivno utiče na kondiciju, mentalno zdravlje i obezbeđuje gubitak prekomerne telesne težine.
 • Plivanje je jedna od najboljih aerobnih aktivnosti utiče i pokrece sve mišiće  nogu, ruku, leđa, trbušne mišiće, a doprinosi i fleksibilnostiSa druge strane, ova kardio vežba ne opterećuje kosti i zglobove, pa je zato ova fizička aktivnost i za one koji imaju artritis ili neke druge zdravstvene tegobe vezane za zglobove i kosti.
 • Aerobik je namenjena svima,  bez ozbzira na zivotnu dob, u slucaju da nemas većih zdravstvenih problema. Ovo je pre svega zabavan vid treniranja jer se uz muziku, u grupi vezba čitavo telo. Smanjuje se procenat masnoće u telu, poboljšava kondicija, oblikuje telo i utice na celokupno zdravlje. Kroz trening se izvode ritmičke, aerobne vežbe, istezanje i vežbe snage.
 • Joga je namenjena baš svima, godine nisu prepreka! Može ti pomoći da smanjiš stres, poboljšaš koncentraciju, ali i da poradiš na svojoj kondiciji i osećaš se bolje, jer joga pruža sreću i stvara novu energiju. Ona se bavi umom, telom i duhom, uključuje različite položaje, vežbe disanja, stimuliše se čitavo telo I poboljšava cirkulacija. Sat vremena joge troši između 100 i 200 kalorija.
 • Verovatno najdostupniji trening na svetu!
  Trčanje daje neverovatne mogućnosti jer možeš da ga treniraš bilo kada, i bilo gde.
  Sve što ti treba su patike i dobar brushalter za trčanje.