Streljaštvo

Streljaštvo je sport koji razvija koncentraciju, razmišljanje i donošenje pravovremenih odluka koje nisu rezultat žurbe ili ishitrenosti. Razvija pozitivne karakteristike kod pojedinca i odličan je sport za opuštanje

Zašto je dobro da treniram i ko sve može da trenira?

Pol i uzrast nisu ograničenje u ovoj aktivnosti, svi imaju želju da se oprobaju u streljačkom sportu su dobrodošli. Streljaštvo je sport koji razvija koncentraciju, razmišljanje i donošenje pravovremenih odluka koje nisu rezultat žurbe ili ishitrenosti. Razvija pozitivne karakteristike kod pojedinca i odličan je sport za opuštanje. Uz pomoć trenera lako možeš savladati tehniku streljaštva, tako da sprvi susret sa oružjem ne treba da te brine. Od disciplina dostupne su rekreativno gađanje vazdušnom puškom, rekreativno gađanje vazdušnim pištoljem, rekreativno gađanje vazdušnom puškom u biatlon mete, a za ovu aktivnost su potrebne 2 osobe. Iako ovaj sport deluje statično, podrazumeva fizički napor, jer je standardna vazdušna puška teška  oko 5 kilograma, a odelo koje je deo obavezne opreme ima oko 2 kilograma. Ovde je koncentracija i opuštenost mišića od najvećeg značaja i najvažnoiji su za preciznost prilikom gađanja. Tada je potrebno da sve stane, isključe se sve strepnje i obaveze i sve je usmereno na metu. Zahvaljujući ovoj aktivnosti unapredićeš svoju koncentraciju, smirenost i ojačati svoj stav.

Ako želiš da počneš da treniraš u grupi evo ideje:

Dodatne informacije o streljaštvu možeš pronaći na sajtu Streljačkog saveza Srbije, kao i detalje o savezu (Organizacija (serbianshooting.rs)), mnogi klubovi nude dodatne pogodnosti ako je grupa koja vežba gađanje veća. Ako si  iz Beograda, link će te odvesti do dodatnih informacija o Streljačkom Savezu Beograda, ali i nekih zanimljivosti vezanih za ovaj sport (Streljački savez Beograda – Streljački savez Beograda (bgshooting.org.rs)).

Ako želiš da treniraš sama

Ako bi da sama treniraš, odaberi neki od klubova dostupnih u Srbiji i uz pomoć trenera i instruktora savladaj ovu plemenitu veštinu, spisak klubova ćeš pronaći na sledećem linku, (Adresar (serbianshooting.rs))