Plivanje

Plivanje je jedna od najboljih aerobnih aktivnosti utiče i pokrece sve mišiće  nogu, ruku, leđa, trbušne mišiće, a doprinosi i fleksibilnostiSa druge strane, ova kardio vežba ne opterećuje kosti i zglobove, pa je zato ova fizička aktivnost i za one koji imaju artritis ili neke druge zdravstvene tegobe vezane za zglobove i kosti.

Zašto je dobro da treniram i ko sve može da trenira?

Plivanje je jedna od najboljih aerobnih aktivnosti utiče i pokreće mišiće nogu, ruku, leđa, trbušne mišiće, a doprinosi i fleksibilnosti. Sa druge strane, ova kardio vežba ne opterećuje kosti i zglobove, pa je zato idealna i za one koji imaju artritis ili neke druge zdravstvene tegobe vezane za zglobove i kosti. Prosečna osoba, koja ima između 70 i 80 kilograma, će potrošiti između 250 do 350 kalorija za pola sata plivanja, umerenim tempom. Naravno, ova količina zavisi od pola, visine, uzrasta… Plivanje oslobađa telo od stresa. Vreme koje provedeš kraj vode ima isti uticaj na čoveka poput meditacije. Osobe koje rekreativno plivaju duže ostaju vitalne, bolje su raspoložene i mnogo ređe pate od bolova u leđima. Istraživanja su pokazala da je plivanje uvek dobar izbor koji, pored toga što aktivira celo telo, pozitivno utiče i na mentalno zdravlje.

Ako želiš da počneš da treniraš u grupi evo ideje:

Na sajtu Plivacki savez Srbije – Serbian Swimming Federation (serbia-swim.org.rs) možeš pronaći informacije o klubovima koji postoje u čitavoj Srbiji. Takođe su dostupne informacije o savezu, detalji o rekordima koji su do sada postignuti, ali i informacije o nacionalnom timu.

Ako želiš da treniraš sama

Pored plivanja u grupi, možeš i sama posetitit neki od bazena . Ako si iz Beograda, na linku (Bazeni u Beogradu – lista lokacija za rashlađivanje – TOB) možeš pronaći spisak otvorenih I zatvorenih bazena kao i informacije o njima. Putem linka u nastavku možeš pronaći savete za dobrog plivača (Kako postati dobar plivač u 5 koraka? (pkcrvenazvezda.org.rs)).

Koristi hashtag #zelimhocumogu ili nam pošalji svoju priču!

Za sve druge gradove i klubove – prijavite se da vas dodamo na listu na zelimhocumogu@trcanje.rs